banner.jpg

Familiehuis met wintertuin op Scalde Oort

Dit familiehuis ligt op vakantiepark Scalde Oort, een ruim opgezet park met particuliere vakantiewoningen. Scalde Oort ligt vlakbij zee, dichterbij kun je bijna niet zitten. Een paar kilometer naar het noorden bevindt zich natuurgebied De Kop van Schouwen. Maar vanuit het park is ook de pijlerdam van de Oosterscheldekering bijna te zien. 'Scalde' betekent dan ook 'Schelde' en verwijst naar de rivier De Schelde die in Nederland uitmondt in de Westerschelde en de Oosterschelde.

 

De woning is geschikt voor 6 personen en beschikt over 4 slaapkamers en 1 badkamer. Het is een ruim huis met woonkamer, een apart woonkeuken en een wintertuin; ideaal om een buitengevoel te hebben in de koudere maanden. De grote omliggende tuin heeft naast een picknicktafel een aantal kinderspeelvoorzieningen zoals een schommel en trampoline.

 

Oosterscheldekering: hoe zat dat ook alweer?

De Oosterscheldekering met de peilerdam bevindt zich op 1 km afstand van Westenschouwen. Deze kering is gebouwd om de kans op een overstroming zoals in 1953 waarbij meer dan 1800 doden vielen, te verkleinen. In eerste instantie zou de Oosterschelde afgesloten worden met een dam. In 1967 was men al begonnen met het opspuiten van drie werkeilanden (Neettje Jans is de bekendste). Men kwam er echter al snel achter dat volledige afsluiting grote consequenties zou hebben voor de natuur. Overwogen werd om de 150 km dijk rond de Oosterschelde te verhogen. In 1975 ontstond echter het plan voor een kering die open en dicht kon. De kering zou echter veel duurder worden dan een dam en discussies in de Tweede Kamer volgden dan ook. In 1979 ging het parlement akkoord. De kosten zouden uiteindelijk oplopen tot 2,5 miljard euro maar bij volledige afsluiting waren de economische gevolgen voor de mossel- en oesterteelt ook groot geweest.

 

Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is niet voor niets een Nationaal Park. De natuur die ke hier aantreft vindt je nergens anders ter wereld. De variëteit aan leven is groot. Er leven meer dan 70 vissoorten, 140 soorten waterplanten en algen, 350 soorten bodemdieren en tussen de 500 en 600 soorten op het land. Verder is de Oosterschelde een belangrijk gebied voor vogels die op zoek zijn naar eten, willen broeden of een plek zoeken om te overwinteren. Als de Oosterschelde afgesloten was, zou dit unieke zoutwatermilieu verdwijnen.

 

De Plompe Toren

Het plaatsje Burghsluis met vlakbij de "Plompe Toren" ligt op ongeveer 4 kilometer. De Plompe Toren is een kerktoren en het enige overblijfsel van wat ooit een dorpje was dat eind 16de eeuw in de golven van de Oosterschelde verdween. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. Natuurmonumenten heeft in de Plompe toren een informatiecentrum ingericht. Van af de toren heb je een mooi zicht op de Koudekersche Inlaag en de Oosterschelde. Gelegen ten oosten van Burgh-Haamstede langs Oosterschelde.

Bent u de bedrijfseigenaar? Vraag een account aan om uw vermelding aan te passen