banner.jpg

Logeren op stand in Hotel aan de Dam

Middelburg kun op je op verschillende manieren verkennen, maar vanuit Hotel aan de Dam doe je dit 'op stand'. Het hotel ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de Dam in het centrum van Middelburg. Het monumentale pand uit 1652 is feitelijk het zusje van het Paleis op de Dam in Amsterdam aangezien het door dezelfde architect (Jacob van Campen) is ontworpen. In die periode groeide onder de VOC de rijkdom van de 'gegoede burgerij' en ontstond de behoefte aan een 'deftiger levensstijl'. Hotel aan de Dam is een voorbeeld van de ingetogen maar tegelijkertijd imposante architectuur uit die periode, ook wel Hollands Classicisme genoemd.

 

Hotel aan de Dam

Bijzonder is dat veel van de kenmerkende details uit die periode bewaard zijn gebleven. De ornamenten, talrijke schouwen, klassieke meubelen en typerende wanddecoraties spreken tot de verbeelding. Het hotel heeft 11 kamers die allemaal verschillend zijn qua grootte en inrichting. Om hun eigen identiteit te benadrukken, hebben ze allemaal een passende naam gekregen. Op de begane grond bevinden zich de Zonne Suite, de Zeekamer en de Empire Suite (grote kamer met openslaande deuren naar de tuin). Op de eerste verdieping kun je terecht in de Groene Suite, Lipperheij Suite, Heerenkamer en Barok Suite (met weelderige meubels in baroksfeer). Op de tweede verdieping, onder de kap en daarmee voorzien van authentieke balken, bevinden zich de Damzichtkamer (geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen, voorzien van kleine keuken), Abdijkamer, Van Campen kamer en Klovernierskamer. Beide verdiepingen zijn goed bereikbaar via de trap. Het ontbijt wordt geserveerd in een sfeervolle ruimte op de begane grond met toegang tot de stadstuin. Hier kun je overdag ook terecht voor een kopje koffie of thee of heerlijke lunch. Bijzonder aan dit hotel is dat het een 'college hotel' is. Het wordt dan ook gerund door studenten van de middelbare hotelschool onder leiding van vakkundige professionals.

 

Culinaire arrangementen

Het hotel biedt verschillende culinaire arrangementen waarbij je kunt kiezen uit een drietal restaurants in de nabije omgeving. Restaurants die qua uitstraling en kwaliteit passen bij het hotel. Restaurant Scherp bevindt zich in de Wijngaardstraat, achter het oude stadhuis van Middelburg. Hier komen traditie en ambitie samen in verfijnde gerechten. Restaurant De Gespleten Arent en Restaurant de Eetkamer zijn eveneens gevestigd in een monumentaal pand maar waar Scherp kiest voor een trendy interieur, hebben deze restaurants gekozen voor een klassieke inrichting die past bij de kaart. Maar welk restaurant je ook kiest, je kunt er goed eten in een sfeervolle ambiance. Overigens biedt Middelburg meer kwalitatief goede restaurants. Vlakbij het hotel liggen De Gouden Bock en Restaurantje nummer 7. Allebei ook zeer de moeite waard.

 

Monumentale hoofdstad

De monumentale hoofdstad van Zeeland kent een rijke historie die overal in de stad is terug te vinden. Het centrum wordt hoofdzakelijk door Rijksmonumenten gevormd (ca. 1.100) met de Abdij en de Lange Jan (91 meter hoog) als historische blikvangers. Buiten de grote winkelstraten vind je verborgen pleintjes, koffietentjes, leuke winkeltjes of een stadspark. Heerlijk dus om rond te struinen en de sfeer van de oude stad te proeven.

 

In het Zeeuws Museum, dat is gevestigd in de Abdij, komen oud en nieuw samen. De collectie bestaat o.a. uit wereldberoemde 16e eeuwse wandtapijten, porselein- en schilderijenverzamelingen, verrassende mode- en streekdrachtenpresentaties en kabinetten met zeldzame schatten uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Naast de bestaande collectie vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats, die oud en nieuw combineren. De stad staat regelmatig in het teken van culturele evenementen met Het Nazomer Festival als (persoonlijk) hoogtepunt. Twaalf dagen theater en dans op verrassende locaties in Zeeland met het festivalhart in de Abdij van Middelburg. Kleine producties, concerten, dans, kindervoorstellingen, literatuur, talkshows en workshops.

Bent u de bedrijfseigenaar? Vraag een account aan om uw vermelding aan te passen