banner.jpg

Burgh-Haamstede, Pannekoeken- molen De Graanhalm

In het charmante plaatsje Burgh-Haamstede staat de al even charmante Pannekoekenmolen De Graanhalm, een authentieke en nog werkende molen uit 1847. Sinds 30 jaar vermaalt zij 'Zeeuwse Vlegel' (Zeeuws tarwe) tot volkorenmeel wat de basis vormt van de overheerlijke pannenkoeken die je hier kunt eten.

Heerlijke pannenkoeken in authentieke omgeving

 

Het recept van deze smulpannenkoeken heb ik helaas niet kunnen achterhalen maar duidelijk is dat er louter gebruik wordt gemaakt van streekproducten. In het beslag zit geen olie, vet of suiker en voor het bakken wordt zonnebloemolie gebruikt. Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap is hier dan ook geen nieuwe ontwikkeling maar 'core business'. Want hoewel er in 30 jaar veel is veranderd (zoals de spelling van het woordje 'panneNkoek'), de voorliefde voor streekproducten blijft onveranderd. Zo teelt de familie Landegent, sinds 1974 eigenaar van de molen, haar eigen fruit in 'de kleinste boerderij van Zeeland'. Dit wordt deels gebruikt als ingrediënt voor de pannenkoeken en deels verwerkt tot jam welke je in het molenwinkeltje kunt kopen, evenals andere streekproducten, souvenirs en UNICEF artikelen.

 

Ben je hier met kinderen? Dan kunnen zij zich heerlijk uitleven in het naastgelegen speeltuintje. Hier bevindt zich een draaimolen die door de wieken van de molen wordt aangedreven. Ook kunnen ze een kijkje in de molen nemen waar ze o.a. door de film 'van graan tot brood' en de uitleg van de 'oude molenaar' meer te weten komen over de werking van de molen.

 

Kortom, een ware 'must' voor wie van Zeeuwse authenticiteit én pannenkoeken houdt.

 

Saartje

 

Openingstijden

Van 1 april tot 1 november

 

Adres

Burghseweg 53

4328 LA

Burgh-Haamstede

e-mail: info@pannekoekenmolen.nl

Telefoon: 0111 - 652415